TOP-1.4.1-15-HE1-2017-00024

 

A projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-15-HE1-2017-00024

Kedvezményezett neve: Kömlő Községi Önkormányzat

A projekt címe: A kömlői óvoda fejlesztése

A támogatás összege: 118.470.304 Ft.

A támogatás mértéke: 100%.

A projekt kezdete: 2018.08.01.

A projekt befejezése: 2021.12.31.

 

Az épületben jelenleg 3 foglalkoztató csoportos óvoda működik. Az óvoda épülete az 1960-as években épült, hagyományos falazott szerkezettel, földszintes kialakításban. Az intézmény fenntartója az évek során folyamatosan karbantartotta, felújította - ennek során került sor a homlokzati nyílászárók cseréjére (fa szerkezetek cseréje, hőszigetelt üvegű, műanyag szerkezetűre). Az elmúlt időszakban a tetőre napelemek kerültek felhelyezésre, így is csökkentve a fenntartási költséget.

Az intézmény fenntartója az épület felújítása, valamint bővítése mellett döntött. Épület eredeti nettó alapterülete: 298,98 m2. Tervezett bővítés: 274,50 m2. Építtetői igény volt, hogy az eredeti 3 csoportszoba mellé még egy csoportszoba kerüljön kialakítása - a szükséges öltözővel és mosdóval. Az óvoda nem rendelkezett – korábban - tornaszobával, így kialakításra kerül egy többcélú, nagyterem tornaszoba.

A nevelők részére kialakításra került: nevelői szoba - többfunkciós helyiséggel. Itt kapott helyet az iroda, személyzeti öltöző, teakonyha, valamint a fűtő helyiség. A fogyatékkal élőknek sem volt korábban kialakítva vizes blokk - tervezésnél kialakításra került a mozgássérült WC zuhanyzóval. Az eredeti főző, majd később tálaló konyha átalakításra, felújításra került. Az intézményben főzés nem történik, a készétel bázis konyháról készen kerül beszállításra, helyszínen csak felmelegítésre kerül. Átalakításnál figyelembe vettük a szakhatóságok követelményeit - a hiányzó funkciók kialakításra kerültek. A bővítés és átalakítás úgy került megtervezésre, hogy a megmaradó, átalakítandó rész és a bővítmény egymáshoz szervesen kapcsolódjon, azzal szerves egységet képezzen. A szerkezet hagyományos falazott szerkezet, előregyártott vasbeton gerendás födémmel. Tetőszerkezete faanyagú nyeregtető, cserépfedéssel. A nyílászárók hőszigetelt üvegezésűek, műanyag szerkezetűek. Homlokzati hőszigetelés a számításoknak megfelelő, EPS lapokkal. Az intézmény átalakításánál, bővítésénél fokozottan figyeltünk arra, hogy az épület energetikai besorolása javuljon, a meglévő napenergia hasznosításával környezettudatos és takarékos építmény jöjjön létre. Burkolatok: laminált parketta, mázas kerámia falakon csempeburkolattal. A tervezés - átalakítás kapcsán: az intézmény 1 foglalkoztató csoporttal bővül, a megmaradó, átalakításra és felújításra kerülő épületrészekből előírásoknak megfelelő intézmény került kialakításra.